Textielsortering: Het hart van
duurzaam hergebruik en recycling

Maak het verschil: sorteer voor een duurzame toekomst

Jouw zorgvuldig gesorteerde textiel vormt de sleutel tot hergebruik en innovatie bij TexNL. Heb je vragen of wil je meer weten over ons sorteerproces?

Sortering

Textielsortering bij TexNL: Duurzaamheid
en innovatie hand in hand

Geef je textiel een tweede leven: heel of kapot, alles is welkom! Zorg ervoor dat het textiel niet nat of sterk vervuild is, want dan kunnen wij er helaas niets mee doen. Help ons door het textiel in een gesloten zak aan te leveren en schoenen per paar aan elkaar te binden. Laten we samen strijden tegen textielverspilling! Momenteel komt de helft van het textiel helaas terecht in de verbrandingsoven. Door je oude kleding en kapotte sokken bij ons in te leveren, kunnen we ervoor zorgen dat ze een nieuwe bestemming krijgen. Dus neem de tijd om door je kast te gaan en vul een zak met kledingstukken die je niet meer draagt. Zo werken we samen aan een duurzamere toekomst!

Sortering

Gratis vergroening van het schoolplein​

Door textiel in te zamelen. Iedere kg textiel is 1 punt waard en met een beetje vaart erachter kan dit al gauw oplopen tot 10.000 punten per jaar. Deze kun je inwisselen voor zowel een insectenhotel, regenton, 10 m2 heesters, 10 m2 vlinder border als een moestuinbak.

Geef uw textiel een tweede leven: doe mee aan onze missie voor een 100% circulaire textielketen!

Neem contact met ons op!

Meest gestelde vragen

Textiel wordt in een sorteercentrum gesorteerd op kwaliteit, type en materiaal. Herdraagbaar textiel wordt verkocht voor hergebruik, terwijl niet-herdraagbaar textiel gerecycled wordt tot bijvoorbeeld poetslappen of isolatiemateriaal. Dit bevordert de circulaire textielketen en vermindert de CO2-uitstoot.

  1. Schoon en Droog: Zorg ervoor dat al het textiel dat u inlevert schoon en droog is. Vuil of nat textiel kan andere items in de inzamelcontainer beschadigen en het recyclageproces bemoeilijken.

  2. Sorteer indien Mogelijk: Als u de tijd en mogelijkheid heeft, kunt u overwegen uw textiel te sorteren. Herdraagbare kleding kan bijvoorbeeld worden gescheiden van textiel dat enkel geschikt is voor recycling.

  3. Gebruik de Juiste Inzamelpunten: Breng uw textiel naar de daarvoor bestemde inzamelpunten, zoals onze 2300 liter textielcontainers, kledingwinkels of andere erkende textielinzamelingspunten. U kunt ook de inzamelacties van lokale scholen of gemeenten ondersteunen.

  4. Wees Bewust van wat wel en niet kan worden Ingeleverd: Niet al het textiel is geschikt voor recycling. Probeer te vermijden dat u items inlevert zoals vieze of natte kleding, kapotte schoenen, tapijten, kussens, knuffels, etc.

In onze containers kunt u diverse soorten textiel en schoenen inleveren, zolang deze niet te vuil zijn, bijvoorbeeld besmeurd met olie of verf. Dit omvat kleding, bedtextiel, woontextiel, schoenen, accessoires en stoffen speelgoed. Zelfs beschadigde items zijn welkom voor recycling. Zorg ervoor dat uw textiel schoon, droog en in een gesloten zak wordt ingeleverd, en bind schoenen per paar bij elkaar. Dit helpt om de kwaliteit te behouden, zodat we het textiel de best mogelijke bestemming kunnen geven.

Textielrecycling helpt de CO2-uitstoot te verminderen door het verminderen van de noodzaak voor de productie van nieuwe textielproducten, een proces dat aanzienlijke hoeveelheden energie en grondstoffen vereist. Bovendien voorkomt het dat textielafval op de stortplaats terechtkomt, waar het zou kunnen ontbinden en broeikasgassen zoals methaan zou kunnen uitstoten. Recyclen draagt zo bij aan de vermindering van de koolstofvoetafdruk van de textielindustrie.