Textielsortering bij TexNL: De kern van onze operatie waar bijna elk textielstuk nieuw leven krijgt.

Voor een duurzame toekomst: Hergebruik staat bovenaan onze lijst als het gaat om textiel. Als dat geen optie is, richten we ons op hoogwaardige recycling.

Onze zorgvuldige sorteerprocessen zijn cruciaal voor het hergebruiken en recyclen bij TexNL. Wilt u meer weten over hoe wij te werk gaan of heeft u vragen?

Sortering

Op weg naar een circulaire toekomst met TexNL

Van het textiel dat we verzamelen, kan meer dan 95% opnieuw worden gebruikt. We beoordelen eerst of het textiel opnieuw gedragen kan worden, dat noemen we ‘hergebruik’. Als dat niet haalbaar is, sorteren we op basis van materiaaltype om zo optimaal mogelijk te recyclen, ook bekend als materiaalhergebruik. Onze recyclinginspanningen zijn een samenwerking met partners zowel nationaal als internationaal. Na het sorteerproces zenden we elk stuk textiel zorgvuldig verpakt naar de juiste bestemming, en streven we naar maximale milieuvoordelen.

Sortering

Gratis vergroening van het schoolplein​

Door textiel in te zamelen. Iedere kg textiel is 1 punt waard en met een beetje vaart erachter kan dit al gauw oplopen tot 10.000 punten per jaar. Deze kun je inwisselen voor zowel een insectenhotel, regenton, 10 m2 heesters, 10 m2 vlinder border als een moestuinbak.

Geef uw textiel een tweede leven: doe mee aan onze missie voor een 100% circulaire textielketen!

Neem contact met ons op!

Meest gestelde vragen

Textiel wordt in een sorteercentrum gesorteerd op kwaliteit, type en materiaal. Herdraagbaar textiel wordt verkocht voor hergebruik, terwijl niet-herdraagbaar textiel gerecycled wordt tot bijvoorbeeld poetslappen of isolatiemateriaal. Dit bevordert de circulaire textielketen en vermindert de CO2-uitstoot.

  1. Schoon en Droog: Zorg ervoor dat al het textiel dat u inlevert schoon en droog is. Vuil of nat textiel kan andere items in de inzamelcontainer beschadigen en het recyclageproces bemoeilijken.

  2. Gebruik de Juiste Inzamelpunten: Breng uw textiel naar de daarvoor bestemde inzamelpunten, zoals onze 2300 liter textielcontainers, kledingwinkels of andere erkende textielinzamelingspunten. U kunt ook de inzamelacties van lokale scholen of gemeenten ondersteunen.

  3. Wees Bewust van wat wel en niet kan worden Ingeleverd: Niet al het textiel is geschikt voor recycling. Probeer te vermijden dat u items inlevert zoals vieze of natte kleding, kapotte schoenen, tapijten, kussens, knuffels, etc.

In onze containers kunt u diverse soorten textiel en schoenen inleveren, zolang deze niet te vuil zijn, bijvoorbeeld besmeurd met olie of verf. Dit omvat kleding, bedtextiel, woontextiel, schoenen, accessoires en stoffen speelgoed. Zelfs beschadigde items zijn welkom voor recycling. Zorg ervoor dat uw textiel schoon, droog en in een gesloten zak wordt ingeleverd, en bind schoenen per paar bij elkaar. Dit helpt om de kwaliteit te behouden, zodat we het textiel de best mogelijke bestemming kunnen geven.

Textielrecycling helpt de CO2-uitstoot te verminderen door het verminderen van de noodzaak voor de productie van nieuwe textielproducten, een proces dat aanzienlijke hoeveelheden energie en grondstoffen vereist. Bovendien voorkomt het dat textielafval op de stortplaats terechtkomt, waar het zou kunnen ontbinden en broeikasgassen zoals methaan zou kunnen uitstoten. Recyclen draagt zo bij aan de vermindering van de koolstofvoetafdruk van de textielindustrie.