Duurzaam textielbeheer: uw partner
in gemeentelijke innovatie

Hoe kan uw gemeente bijdragen aan duurzaam textielbeheer?

Ontdek hoe een samenwerking met ons kan leiden tot een circulaire textielketen. Heeft uw gemeente de ambitie om een stap verder te gaan in duurzaamheid? Sluit u aan!

Gemeente

Samenwerking voor een
Circulaire Textielketen

Wij vormen een betrouwbare partner voor diverse grote gemeenten in heel Nederland, en zetten ons gezamenlijk in voor het creëren van een circulaire textielketen. Met meer dan 30 jaar ervaring in textielverwerking hebben we onze processen voortdurend geoptimaliseerd en verbeterd om de levensduur van zoveel mogelijk kledingstukken te verlengen. Ons streven is om herdraagbare kleding zo dicht mogelijk bij huis te verkopen, en materialen die niet meer bruikbaar zijn, te recyclen tot nieuwe, nuttige producten. We nodigen alle gemeenten uit om met ons samen te werken in deze belangrijke inzet voor duurzaamheid en circulariteit.

DUURZAME WERELD

Ontdek waarom TexNL de perfecte partner is voor uw gemeente in de transitie naar een circulaire textielketen

Textiel eruit, Groen erin!

Lever je oude textiel in en help mee aan een groenere toekomst voor onze schoolpleinen. Voor elke kilogram textiel die je inlevert, verdien je punten die je kunt inruilen voor groene upgrades, zoals insectenhotels, moestuinbakken en nog veel meer. Dit initiatief van TexNL is niet alleen een stap richting duurzaamheid, maar ook een prachtige manier om de leeromgeving van onze kinderen te verrijken en te vergroenen.

Geef uw textiel een tweede leven: doe mee aan onze missie voor een 100% circulaire textielketen!

Neem contact met ons op!

Meest gestelde vragen

Textiel wordt in een sorteercentrum gesorteerd op kwaliteit, type en materiaal. Herdraagbaar textiel wordt verkocht voor hergebruik, terwijl niet-herdraagbaar textiel gerecycled wordt tot bijvoorbeeld poetslappen of isolatiemateriaal. Dit bevordert de circulaire textielketen en vermindert de CO2-uitstoot.

  1. Schoon en Droog: Zorg ervoor dat al het textiel dat u inlevert schoon en droog is. Vuil of nat textiel kan andere items in de inzamelcontainer beschadigen en het recyclageproces bemoeilijken.

  2. Sorteer indien Mogelijk: Als u de tijd en mogelijkheid heeft, kunt u overwegen uw textiel te sorteren. Herdraagbare kleding kan bijvoorbeeld worden gescheiden van textiel dat enkel geschikt is voor recycling.

  3. Gebruik de Juiste Inzamelpunten: Breng uw textiel naar de daarvoor bestemde inzamelpunten, zoals onze 2300 liter textielcontainers, kledingwinkels of andere erkende textielinzamelingspunten. U kunt ook de inzamelacties van lokale scholen of gemeenten ondersteunen.

  4. Wees Bewust van wat wel en niet kan worden Ingeleverd: Niet al het textiel is geschikt voor recycling. Probeer te vermijden dat u items inlevert zoals vieze of natte kleding, kapotte schoenen, tapijten, kussens, knuffels, etc.

In onze containers kunt u diverse soorten textiel en schoenen inleveren, zolang deze niet te vuil zijn, bijvoorbeeld besmeurd met olie of verf. Dit omvat kleding, bedtextiel, woontextiel, schoenen, accessoires en stoffen speelgoed. Zelfs beschadigde items zijn welkom voor recycling. Zorg ervoor dat uw textiel schoon, droog en in een gesloten zak wordt ingeleverd, en bind schoenen per paar bij elkaar. Dit helpt om de kwaliteit te behouden, zodat we het textiel de best mogelijke bestemming kunnen geven.

Textielrecycling helpt de CO2-uitstoot te verminderen door het verminderen van de noodzaak voor de productie van nieuwe textielproducten, een proces dat aanzienlijke hoeveelheden energie en grondstoffen vereist. Bovendien voorkomt het dat textielafval op de stortplaats terechtkomt, waar het zou kunnen ontbinden en broeikasgassen zoals methaan zou kunnen uitstoten. Recyclen draagt zo bij aan de vermindering van de koolstofvoetafdruk van de textielindustrie.