Advies : het hart van duurzaam
hergebruik en recycling

Doe mee met textielrecycling: groener en duurzamer met uw organisatie!

Stap in de voorhoede van duurzaamheid! Versterk het maatschappelijke doel van uw stichting door actief deel te nemen aan textielrecycling. Verhoog niet alleen uw fondsenwerving, maar bevorder ook een milieuvriendelijke boodschap. Sluit u nu aan en zet samen met ons grote stappen richting een groenere toekomst!

Advies

Advies over textielsortering en inzameling bij TexNL

Heb je vragen of behoefte aan advies over hoe je het beste textiel kunt sorteren of inzamelen? Bij TexNL zijn we experts op dit gebied, en we helpen je graag verder. Of je nu als particulier, gemeente of organisatie te maken hebt met textiel, wij bieden praktische tips en inzichten om het inzamelingsproces te optimaliseren en te verduurzamen.
  1. Textielsortering: Het correct sorteren van textiel is de eerste stap naar een efficiënte recycling. Leer welke textielsoorten geschikt zijn voor hergebruik en welke voor recycling.
  2. Optimale Inzameling: Ontdek de beste praktijken voor het inzamelen van textiel, van het gebruik van speciale containers tot aan het betrekken van de gemeenschap bij inzamelingsinitiatieven.
  3. Samenwerking: Of je nu een gemeente, een bedrijf of een individu bent, wij kunnen je adviseren over mogelijke samenwerkingen en partnerschappen voor een effectievere textielinzameling.
Voor gedetailleerd advies of meer informatie, neem contact met ons op. Samen zetten we ons in voor een duurzamere textielindustrie!

Maak de toekomst groener met TexNL! Lever je oude textiel in en bevorder duurzaamheid.

Neem contact met ons op!

Meest gestelde vragen

Textiel wordt in een sorteercentrum gesorteerd op kwaliteit, type en materiaal. Herdraagbaar textiel wordt verkocht voor hergebruik, terwijl niet-herdraagbaar textiel gerecycled wordt tot bijvoorbeeld poetslappen of isolatiemateriaal. Dit bevordert de circulaire textielketen en vermindert de CO2-uitstoot.

  1. Schoon en Droog: Zorg ervoor dat al het textiel dat u inlevert schoon en droog is. Vuil of nat textiel kan andere items in de inzamelcontainer beschadigen en het recyclageproces bemoeilijken.

  2. Sorteer indien Mogelijk: Als u de tijd en mogelijkheid heeft, kunt u overwegen uw textiel te sorteren. Herdraagbare kleding kan bijvoorbeeld worden gescheiden van textiel dat enkel geschikt is voor recycling.

  3. Gebruik de Juiste Inzamelpunten: Breng uw textiel naar de daarvoor bestemde inzamelpunten, zoals onze 2300 liter textielcontainers, kledingwinkels of andere erkende textielinzamelingspunten. U kunt ook de inzamelacties van lokale scholen of gemeenten ondersteunen.

  4. Wees Bewust van wat wel en niet kan worden Ingeleverd: Niet al het textiel is geschikt voor recycling. Probeer te vermijden dat u items inlevert zoals vieze of natte kleding, kapotte schoenen, tapijten, kussens, knuffels, etc.

In onze containers kunt u diverse soorten textiel en schoenen inleveren, zolang deze niet te vuil zijn, bijvoorbeeld besmeurd met olie of verf. Dit omvat kleding, bedtextiel, woontextiel, schoenen, accessoires en stoffen speelgoed. Zelfs beschadigde items zijn welkom voor recycling. Zorg ervoor dat uw textiel schoon, droog en in een gesloten zak wordt ingeleverd, en bind schoenen per paar bij elkaar. Dit helpt om de kwaliteit te behouden, zodat we het textiel de best mogelijke bestemming kunnen geven.

Textielrecycling helpt de CO2-uitstoot te verminderen door het verminderen van de noodzaak voor de productie van nieuwe textielproducten, een proces dat aanzienlijke hoeveelheden energie en grondstoffen vereist. Bovendien voorkomt het dat textielafval op de stortplaats terechtkomt, waar het zou kunnen ontbinden en broeikasgassen zoals methaan zou kunnen uitstoten. Recyclen draagt zo bij aan de vermindering van de koolstofvoetafdruk van de textielindustrie.