Gescheiden inleveren van gebruikt textiel: er is nog een wereld te winnen!

In Gemeente Lansingerland beland helaas nog de helft van het afgedankte textiel in het restafval. Dat is zonde omdat het dan verbrand wordt en de grondstoffen verloren gaan. Dus gooi die kapotte sok niet in de prullenbak maar zie het als een herinnering om eens door je kast heen te gaan. Doe alles wat je niet meer draagt in een plastic zak en sluit deze af. Kijk verder op de pagina voor de dichtstbijzijnde textielcontainer of vul het formulier in en dan halen we het aan huis op!

GRATIS OPHAALSERVICE

Speciaal voor gemeente Lansingerland kunnen inwoners die daar behoefte aan hebben een afspraak maken om het textiel aan huis op te halen. Vul onderstaand contactformulier in, plak de sticker op de afgesloten zak en zet deze op de afgesproken dag voor 9.00 uur buiten.

Textielcontainer in jouw buurt?

   Wat mag er in de container?

   Schoon en droog textiel in een gesloten zak, ook als het versleten is. Naast kleding is ook huishoudelijk textiel en schoeisel (bij elkaar gebonden) welkom.

   Kleding

   Schoenen

   Tassen

   Beddengoed

   Petten

   Huishoudtextiel

   Versleten kleding

   Gordijnen

   Knuffels

   Wat gebeurt er met het ingezamelde textiel?

   Wij kijken eerst of het textiel opnieuw gebruikt kan worden zonder verdere bewerking (product hergebruik). Wij verkopen dit textiel aan tweedehandswinkels en kringlopen.

   Als het textiel nog wel bewerkt (materiaal hergebruik) moet worden sorteren wij op materiaalsoort. Wij bieden dit bij recycling fabrieken aan die er poetslappen, isolatiemateriaal en zelfs nieuwe garens van maken.

   Zo kunnen wij meer dan 95 procent van al het textiel dat wij ontvangen opnieuw gebruiken en maken wij maximale milieu impact.

   Geef uw textiel een tweede leven: doe mee aan onze missie voor een 100% circulaire textielketen!

   Meest gestelde vragen

   Je kunt de stickers hier downloaden, printen en met plakband op de zak plakken
   Of
   Ophalen op de volgende plekken:
   Gemeentehuis Lansingerland – Tobias Asserlaan 1, 2662 SB Bergschenhoek
   De Bibliotheek Oostland – Wilhelminastraat 1 A, 2661ET Bergschenhoek
   De Bibliotheek Oostland – Nieuwstraat 25, 2651CG Berkel en Rodenrijs
   De Bibliotheek Oostland – Nachtegaallaan 4, 2665EH Bleiswijk

   Textiel wordt in een sorteercentrum gesorteerd op kwaliteit, type en materiaal. Wat opnieuw te dragen is wordt verkocht aan bijvoorbeeld tweedehands kleding winkels. De rest wordt gerecycled tot bijvoorbeeld poetslappen en isolatiemateriaal. Dit bevordert de circulaire textielketen en vermindert de CO2-uitstoot.
   1. Zorg ervoor dat je al het textiel schoon en droog in een afgesloten zak inlevert. Nat of vervuild textiel kan niet verwerkt worden en bemoeilijkt het recycling proces.
   2. Breng jouw textiel alleen naar erkende inzamelpunten zoals die van TexNL. Zo weet je dat het goed terecht komt en dat het niet zomaar verbrand wordt.
   3. Kijk goed wat wel en niet ingeleverd mag worden. Sommige items zoals dekbedden en tapijt kunnen wij niet recyclen.

   Bij ons kun je diverse soorten textiel en schoenen inleveren, zolang deze niet vervuild en/of nat zijn.

   Wat mag je inleveren: kleding, schoenen (per paar bij elkaar gebonden), tassen, beddengoed, petten, huishoudtextiel, versleten kleding, gordijnen en knuffels

   Wat mag je niet inleveren: nat of vervuild textiel, dekbedden, kussens, tapijt, snijafval en vloerbedekking.

   Voor het produceren van textiel is veel energie, ruimte(land), water, chemicaliën, bestrijdingsmiddelen en nog veel meer nodig. Je kunt je voorstellen dat dit zorgt voor een enorme CO2 uitstoot. Door textiel gescheiden in te leveren zodat het gerecycled kan worden wordt een groot deel hiervan bespaard. Zo dragen we samen bij aan het verminderen van de wereldwijde CO2-uitstoot.