Gescheiden inleveren van gebruikt textiel: er is nog een wereld te winnen!

In Gemeente Krimpenerwaard beland helaas nog de helft van het afgedankte textiel in het restafval. Dat is zonde omdat het dan verbrand wordt en de grondstoffen verloren gaan. Dus gooi die kapotte sok niet in de prullenbak maar zie het als een herinnering om eens door je kast heen te gaan. Doe alles wat je niet meer draagt kan in een plastic zak en sluit deze af. Kijk verder op de pagina voor de dichtstbijzijnde textielcontainer of vul het formulier in en dan halen we het aan huis op!

Gratis ophaalservice

Speciaal voor gemeente Krimpenerwaard kunnen inwoners die daar behoefte aan hebben een afspraak maken om het textiel aan huis op te halen. Vul onderstaand contactformulier in en zet het textiel in een afgesloten zak op de afgesproken dag voor 9.00 uur buiten.

Textielcontainer in jouw buurt?

      Wat mag er in de container?

      Schoon en droog textiel in een gesloten zak, ook als het versleten is. Naast kleding is ook huishoudelijk textiel en schoeisel (bij elkaar gebonden) welkom.

      Kleding

      Schoenen

      Tassen

      Beddengoed

      Petten

      Huishoudtextiel

      Versleten kleding

      Gordijnen

      Knuffels

      Wat gebeurt er met het ingezamelde textiel?

      Van het textiel dat we verzamelen, kan meer dan 95% opnieuw worden gebruikt. We beoordelen eerst of het textiel opnieuw gedragen kan worden, dat noemen we ‘hergebruik’ en dat verkopen we via kringlopen. Als dat niet haalbaar is, sorteren we op basis van materiaaltype om zo hoogwaardig mogelijk te recyclen, ook bekend als materiaalhergebruik voor o.a. nieuwe garens, poetslappen, isolatiemateriaal en automotive industrie. Na het sorteerproces zenden we elk stuk textiel zorgvuldig verpakt naar de juiste bestemming, en streven we naar maximale milieuvoordelen.
      Geef uw textiel een tweede leven: doe mee aan onze missie voor een 100% circulaire textielketen!

      Meest gestelde vragen

      Textiel wordt in een sorteercentrum gesorteerd op kwaliteit, type en materiaal. Herdraagbaar textiel wordt verkocht voor hergebruik, terwijl niet-herdraagbaar textiel gerecycled wordt tot bijvoorbeeld poetslappen of isolatiemateriaal. Dit bevordert de circulaire textielketen en vermindert de CO2-uitstoot.

      1. Schoon en Droog: Zorg ervoor dat al het textiel dat u inlevert schoon en droog is. Vuil of nat textiel kan andere items in de inzamelcontainer beschadigen en het recyclageproces bemoeilijken.

      2. Gebruik de Juiste Inzamelpunten: Breng uw textiel naar de daarvoor bestemde inzamelpunten, zoals onze 2300 liter textielcontainers, kledingwinkels of andere erkende textielinzamelingspunten. U kunt ook de inzamelacties van lokale scholen of gemeenten ondersteunen.

      3. Wees Bewust van wat wel en niet kan worden Ingeleverd: Niet al het textiel is geschikt voor recycling. Probeer te vermijden dat u items inlevert zoals vieze of natte kleding, kapotte schoenen, tapijten, kussens, knuffels, etc.

      In onze containers kunt u diverse soorten textiel en schoenen inleveren, zolang deze niet te vuil zijn, bijvoorbeeld besmeurd met olie of verf. Dit omvat kleding, bedtextiel, woontextiel, schoenen, accessoires en stoffen speelgoed. Zelfs beschadigde items zijn welkom voor recycling. Zorg ervoor dat uw textiel schoon, droog en in een gesloten zak wordt ingeleverd, en bind schoenen per paar bij elkaar. Dit helpt om de kwaliteit te behouden, zodat we het textiel de best mogelijke bestemming kunnen geven.

      Textielrecycling helpt de CO2-uitstoot te verminderen door het verminderen van de noodzaak voor de productie van nieuwe textielproducten, een proces dat aanzienlijke hoeveelheden energie en grondstoffen vereist. Bovendien voorkomt het dat textielafval op de stortplaats terechtkomt, waar het zou kunnen ontbinden en broeikasgassen zoals methaan zou kunnen uitstoten. Recyclen draagt zo bij aan de vermindering van de koolstofvoetafdruk van de textielindustrie.