Per 1 februari wijzigt onze bedrijfsnaam van Texned naar TexNL.

Circulaire Textiel Hub v2

Wij bieden een oplossing voor iedereen die met textiel werkt. Of je nu een retailer, designer of producent bent.

We weten ondertussen allemaal wel hoe schadelijk de textiel producerende industrie is. De overheid ziet dit ook en wil daarom dat we meer textiel inzamelen, hergebruiken en recyclen. Tegelijk willen ze dat er minder nieuwe grondstoffen gebruikt worden en dat de productie minder vervuilend wordt. Daarom komen ze met de UPV Textiel die de producenten verantwoordelijk maken voor alles wat te maken heeft na afdanken van het product. Dit wordt nu nog door de Gemeenten gedaan en gefinancierd maar geeft geen impuls aan de textiel industrie om bijvoorbeeld de productie te veranderen waardoor textiel langer meegaat en makkelijker te recyclen is.

Bespaar geld
Hergebruik en recycling
Bespaar tijd

Waar moet je dan aan denken?

In samenwerking met de Gemeente Rotterdam gaan wij aan de slag met 30-40 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die wij een werkervaringsplaats bieden. In 3 maanden tijd werken we met deze groep aan arbeidsritme, communivatieve vaardigheden en doen ze werkervaring op in één of meerdere functies die wij aanbieden.

Uit ons sorteerproces komen ruim 400 verschillende producten die voor hergebruik en recycling zijn. De meeste hebben we een goede bestemming voor maar sommige producten zijn we niet helemaal tevreden over:

  • Balen katoen worden vervoerd naar buiten Europa om daar tot poetslap gesneden te worden en dan weer teruggeleverd aan Nederland.
  • Winterkleding die nog goed draagbaar is maar waar geen markt voor is en dus gerecycled wordt tot vulmiddel voor de automotive industrie.
  • Schoenen die nog goed verkoopbaar zijn in Nederland maar omdat ze vies zijn geexporteerd worden.

Wat gaan we doen?

Reuse

Met een aangepast sorteerproces worden er items gemaakt die daarna op onze andere locatie verder gesorteerd worden met als doel maximaal product hergebruik.

Repair

. In ons naaiatelier zullen kledingstukken met kleine defecten gerepareerd worden. Hiermee daalt het percentage recycling en stijgt het percentage hergebruik.

Refurbish

Met een schoen cleaning straat maken we sneakers en suède schoenen weer als nieuw. Hierdoor kunnen we ze in onze eigen webshop verkopen in plaats van te exporteren.

Repurpose

In ons naaiatelier maken we gebruiksvoorwerpen van onbruikbare (bedrijfs)kleding zoals tassen, laptop sleeves, etc.

Resell

Met een eigen webshop waarvan het fysieke gedeelte in de hub staat verkopen wij de beste kwaliteiten zo lokaal mogelijk.

Recreate

Wij bieden plaats aan 1 tot 2 startups die zich bezig houden met iets nieuws te maken van oud en onbruikbaar textiel.

Recycling

Het textiel wat geschikt is voor poetslappen snijden wij zelf en zetten we lokaal in de Rotterdamse haven af.

Alle bovenstaande activiteiten zijn volledig aangepast op de doelgroep zonder inbreuk te doen op het verdere sorteerproces, er wordt dus geen dubbel werk gedaan! En dat is uniek, sociale werkgelegenheid die niet afhankelijk is van subsidies.